Demontering av termostat

Nu har försöken att försöka få bort överhettningen av vår Pentamotor startat. Vi tänkte starta tufft genom att plocka ur termostaten och kontrollera den, vi misstänker nämligen att det är knas på den.

När termostaten skruvades ut motorn såg den riktigt skum ut, gummipackningen satt på trekvart och den verkar ha suttit så sedan den monterades… misstänker att det skedde strax efter det att inlandsisen lämnade Sverige 🙂 För övrigt så verkar den väldigt sladdrig och labil när man tar i den. Tyvärr så har jag ingen kunskap över hur den ska se ut till vardags, när den är pigg och glad så jag ska köpa en sprillans ny och jämföra. Men om den är lika trasig som den verkar så borde det, om jag inte är helt ute och cyklar, påverka kylningen.

Då det är en sötvattenskyld motor som är konverterad med ett Sen-Dure system så finns det inte så mycket att googla på tyvärr…  Men skam den som ger sig 🙂

Så här ser den ut iallafall

2 svar på ”Demontering av termostat

 1. Jag har haft vissa problem med kylningen. Slagsta Allservice, som skött motorn lyckades få bukt med problemet som jag tror berodde på att tätningar vid rören var dåligt monterade. Termostaten, däremot, verkade alltid fungera korrekt. Att byta till ny termostat verkar dock mycket klokt.
  Senare uppstod problem som visade sig bero på att cirkulationspumpen på sötvattensidan hade lagt av. Innan jag fick tag i en ny (och bättre) pump löstes problemet genom temporär omkoppling till sjövattenskylning.
  Senaste problemet berodde på att impellern på sjövattensidan hade gått sönder men efter byte till ny impeller fungerade allt bra igen.
  Detta är vad som hänt under 30 år så det är väl inget extremt!
  För övrigt tycker jag det är intressant och stimulerande att få följa Madickens vidare öden. Jag önskar er vidare en fin sommar med många fina och problemfria segelturer.

  Mvh
  Gunnar

 2. Ja det där med termostat är ju en besvärlig historia. Om den står öppen alltid går motorn kall. Om den inte öppnar som den skall då blir det varmgång. Bra början att byta den. Då har man ju eliminerat en sak. Då det gäller bilar kan ju det hända att vattenpumpen in fungerar som de skall.. Men det är väl lätt att kolla på båten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *